De exit strategie in de kinderopvang van 0 tot 3-jarigen is van start gegaan. Dit houdt in dat de kinderdagverblijven op aanzienlijke tijd naar een normale werking overgaan.
Vanaf 4 mei zijn kinderen welkom van werkende ouders, van wie één ouder buitenshuis.
Vanaf 18 mei kunnen alle thuiswerkende ouders hun kinderen laten opvangen. Minister Wouter Beke doet wel een oproep naar de ouders om zoveel mogelijk hun kinderen thuis op te vangen.
Achter de schermen hebben we hard gewerkt om ernaartoe te werken. We zijn goed voorbereid.
"We hebben de afgelopen weken de tijd genomen om ons voor te bereiden op een exit-scenario. Kinderen komen immers wennen na een lange periode van afwezigheid, en dat vraagt zeker onze aandacht. De begeleidsters blijven via social media in contact met de gezinnen en ouders die weer hun werk hervatten werden opgebeld door de medewerkers.
Op die manier komen we meer te weten over de gewoontes en behoeften van de kinderen, die inmiddels zijn veranderd. "
Daarnaast hebben we zelf een draaiboek opgesteld van hygiënemaatregelen. "Het draaiboek van Kind & Gezin dat ter beschikking werd gesteld op vrijdag, was een bevestiging van ons werk.
Aanpassingen leken niet meer nodig", zegt Lies Michiels, directeur van vzw Dol-Fijn, Kinderdagverblijven van GO! Scholengroep Fluxus. Vzw Dol-Fijn beheert 11 kinderdagverblijven in de Antwerpse Kempen.
Al weken lang zijn eigen medewerkers en vrijwilligers mondmaskers aan het naaien, zodat breng- en haalmomenten veilig kunnen verlopen. De mondmaskers zijn verplicht voor medewerkers én ouders tijdens de breng- en haalmomenten.
"Langs alle kanten worden we ondersteund, naaiende moeders en grootmoeders. De Groof Projects bvba uit Beerse verraste ons met spatmaskers. "
Positieve acties
"De afgelopen weken waren niet altijd makkelijk", zegt Lies Michiels. We hebben, in tegenstelling tot de scholen, vaak zelf de vertaalslag moeten maken van de maatregelen naar onze sector. "
Al snel hebben de kinderdagverblijven van Scholengroep Fluxus beslist dat ouders niets moesten betalen als ze hun kind preventief zouden thuishouden. "Het was ons heel snel duidelijk dat de situatie ernstig was.
Dit heeft van ouders een grote inspanning gevraagd, maar in tegenstelling tot andere kinderdagverblijven, konden de kinderdagverblijven van vzw Dol-Fijn en vzw Klavertje 4 hierdoor een veilige noodopvang garanderen in kleine groepjes.
"Wij zijn de ouders hiervoor ontzettend dankbaar, want thuiswerken met jonge kinderen is niet evident. Ikzelf en de andere leidinggevenden ervaren dit ook. "
Positieve acties bleven niet uit. De begeleidsters die instaan voor de noodopvang, krijgen elke dag een broodje aangeboden door vzw Dol-Fijn. Begeleidsters werkten achter de schermen leuke activiteiten uit, en zorgden ervoor dat de ruimtes in de opvang een opfrisbeurt krijgen.
Bloemetjes werden gebracht naar woon- en zorgcentra, kinderen kregen een knutselpakketje in de bus, of leuke filmpjes doorgestuurd. "De talenten van onze medewerkers kwamen duidelijk naar voren".
Vzw Dol-Fijn heeft gedurende de hele coronaperiode noodopvang aangeboden voor kinderen van ouders uit cruciale beroepen. De sluitingsweek in de paasvakantie werd om die reden opgeschort.
'Wij bedanken ouders, zij bedanken ons'
De appreciatie van ouders blijft niet uit. "Er werd snel en duidelijk gecommuniceerd. Knopen werden doorgehakt, nog vooraleer we zelf iets vernamen van Kind & Gezin".
"We verwachten ook dat het exit-scenario goed verloopt" aldus Lies Michiels.
"We blijven wel wijzen op een strikte naleving van de opgelegde maatregelen, zowel in de kinderopvang, als in de thuisomgeving. Want ook dit laatste is voor ons heel belangrijk." (pp)